Preview

Kuban Scientific Medical Bulletin

Advanced search

The possibility of using barium sulfate stimulated luminol-dependent chemiluminescence method for diagnostics of food dye tartrazine intolerance

Abstract

We investigated the intensity of barium sulfate stimulated luminol-dependent chemiluminescence (SLCL) blood after pre-incubation of blood samples with food dye tartrazine used at different concentrations in healthy donors and patients with asthmatic triad combined with tartrazine intolerance. Significant differences indicators SLCL blood from healthy donors and patients with intolerance to this dye allows us to use chemiluminescence method for the diagnosis of tartrazin intolerance.

About the Authors

S. V. Chausova
ГБОУВПО «Российский национальный исследовательский медицинский университет им. Н. И. Пирогова» МЗ РФ
Russian Federation


K. G. Gurevich
ГБОУ ВПО «Московский государственный медико-стоматологический университет им. А. И. Евдокимова» МЗ РФ
Russian Federation


G. P. Bondareva
ФГБУ «ГНЦ Институт иммунологии» ФМБА России
Russian Federation


E. A. Usanova
ГБОУВПО «Российский национальный исследовательский медицинский университет им. Н. И. Пирогова» МЗ РФ
Russian Federation


E. E. Arutyunova
ГБОУВПО «Российский национальный исследовательский медицинский университет им. Н. И. Пирогова» МЗ РФ
Russian Federation


I. Yu. Malyshev
ГБОУ ВПО «Московский государственный медико-стоматологический университет им. А. И. Евдокимова» МЗ РФ
Russian Federation


References

1. Владимиров Ю. А., Проскурина Е. В. Свободные радикалы и клеточная хемилюминесценция // Успехи биологической химии. - 2009. - Т. 49. - С. 341-388.

2. Искусных А. Ю., Башарина О. В., Артюхов В. Г., Алабовский В. В. Влияние гистамина на функциональные свойства нейтрофилов и интенсивность процесса пероксидного окисления нейтрофилов в крови доноров // Журнал «Вестник ВГУ». Серия: Химия. Биология. Фармация. - 2008. - № 1. - С. 93-96.

3. Кузнецова Н. М., Филатов О. Ю., Степанова Е. В., Гюнтер Е. А. Диагностика аллергии на новокаин методами определения хемилюминесценции лейкоцитов и аллергической альтерации лейкоцитов // Тезисы Всероссийского конгресса «Новые направления в медицине». - Ленинск-Кузнецкий, 2000. - С. 77-78.

4. Новиков П. Д., Новикова Н. Д. Выявление IgE- и IgG-антител к пищевому красителю тартразину в сыворотке крови больных // Иммунопатология, аллергология, инфектология. - 2006. - № 1. - С. 36-41.

5. Пыцкий В. И. и др. Аллергические заболевания. 3-е изд., перераб. и доп. - М.: издательство «Триада-Х», 1999. - 470 с.

6. Титова Н. Д. Выявление аллергических реакций in vitro к пищевым красителям у детей с бронхиальной астмой и атопическим дерматитом // Педиатрия. - 2011. - Т. 90. № 3. - С. 38-43.

7. Титова Н. Д. Аллергия на пищу и добавки // Неотложная помощь и профилактика аллергических заболеваний: Сб. научн. тр. - Витебск: ВГМУ, 2008. - С. 108-156.

8. Хаитов Р. М. и др. Клиническая аллергология: Рук-во для практических врачей. - М.: МЕДпресс-информ, 2002. - 624 с.

9. Чаусова С. В., Бондарева Г. П., Филатов О. Ю., Пыцкий В. И. Влияние ненаркотических анальгетиков на интенсивность люминолзависимой хемилюминесценции лейкоцитов периферической крови больных с непереносимостью этих лекарственных препаратов // В кн.: I Нац. конф. РААКИ «Современные проблемы аллергологии, клинической иммунологии и иммунофармакологии». - М.,1997. - С. 441.

10. Dipalma J. R. Tartrazine sensitivity // Am. fam. physician. - 1990. - V. 42. № 5. - P. 1347-1350.

11. Metcalfe D. D., Sampson H. A., Simon R. A. Food allergy: adverse reactions to foods and food additives. 4th ed. Malden, MA: Blackwell Publishing. - 2008. - P. 310-370.

12. Pytsky V. I., Filatov O. Ju., Chausova S. V. in vitro diagnosis of pseudoallergic reaction to salicylate sodium and metamizole sodium(analgin). XVI intern. congr. allergol. and clin. immunol. cancum. - Mexico, 1997. - P. 46.

13. Pytsky V. I., Filatov O. Ju., Chausova S. V. Role of histamine in inhibition of stimulated luminol-depended chemiluminescence of blood leucosytes induced by salicylate sodium or metamizole sodium(analgin) in aspirin or/and analgin sensitive patients // Eur. j. of clin. che. & clin. biochem. - 1997. - V. 35. № 9. - P. 94.

14. Wilson B. G., Bahna S. L. Adverse reactions to food additives // An. allergy asthma immunol. - 2005. - V. 95. № 6. -P. 499-507.

15. Worm M. increased leukotriene production by food additives in patients with atopic dermatitis and proven food intolerance // Clin. exp. allergy. - 2001. - V. 31. № 2. - P. 265-273.


Review

For citations:


Chausova S.V., Gurevich K.G., Bondareva G.P., Usanova E.A., Arutyunova E.E., Malyshev I.Yu. The possibility of using barium sulfate stimulated luminol-dependent chemiluminescence method for diagnostics of food dye tartrazine intolerance. Kuban Scientific Medical Bulletin. 2014;(4):136-140. (In Russ.)

Views: 241


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1608-6228 (Print)
ISSN 2541-9544 (Online)